Pravila/Rules

PRAVILA OPĆENITO

Rekreativnu biciklističku utrku „Panamura“ – adventure maraton organiziraju Međimurski biciklistički klub Mura iz Čakovca i Turistička zajednica Međimurske Županije ( u daljnjem tekstu –organizator). Utrka se održava 23.09.2017. na području Gornjeg Međimurja, a sa startom i ciljem u Nedelišću.

Utrka se vozi na MTB i na E-MTB biciklima.

Pravo sudjelovanja imaju sve osobe starije od 18 godina koji su uplatili startninu i registrirali se, te čiji bicikli zadovoljavaju tehničke karakteristike postavljene od organizatora. Mlađi od 18 godina moraju imati pismenu privolu roditelja ili staratelja.

Maximalni broj učesnika je ograničen na 200.U slučaju većeg interesa organizator će obavijestiti javnost o dostupnosti kotizacija/ulaznica.

 

STAZA: trasa je duljine 75 kilometara i jedinstvena je za sve kategorije učesnika.

Duž staze su postavljene 2 kontrolne točke. Prva kontrolna točka i FEED zona je „izlazna“ . To znači da se prolaskom kroz kontrolnu barijeru i ulaskom u FEED zonu na kontrolnoj točki zaustavlja  mjerenje  vremena, a radi mogućnosti okrijepe prema vlastitom nahođenju. Mjerenje se nastavlja automatski prolaskom kroz izlaznu barijeru natrag na stazu. Druga kontrolna točka i FEED zona je prolazna. To znači da se  vrijeme ne prestaje mjeriti.

Teren je razgiban, sa par većih uspona prije same 1. kontrolne točke i prolazi kroz šume i vinograde. Druga trećina je prvotno brdovita kroz vinograde, ali  kasnije prolazi uz samu rijeku Muru. Treći dio staze je pretežito ravan sa pokojim blažim usponom. Trasa je zastupljena sa asfaltom i makadamom / šumom u omjeru 40/60. Terenski dio staze se sastoji od makadamskih cesta, šumskih puteva, livadnih staza i užim single track dionicama.

Trasa utrke na nekim mjestima prolazi javnim prometnicama koje nisu zatvorene za promet. Natjecatelji se tijekom kretanja po istima moraju pridržavati važećih prometnih propisa.

Regulacija prometa se na javnim prometnicima, a I van njih se osigurava u suradnji s policijiom, redarima, volonterima I HGSS-om. Natjecatelji su dužni poštivati njihove naredbe I upute.

Trasa je označena oznakama koje treba slijediti. To su putokazi na drvetu il sa letvicama, oznake na tlu, usmjeravajuće PLAVE trake, usmjeravanja volontera I ostalog službujućeg osoblja. No, svaki učesnik je obavezan upoznati se sa rutom prije starta.

Ruta je dostupna na linku www.bikemap.net/en/route/4090645-panamura-76/

Poželjno je preuzeti GPX file.

Organizator zadržava pravo izmjene trase prije same utrke, a bez prethodne najave.

Utrku, gdje bude moguće, predvodi službeno vozilo (quad ili  motor) kojega nije dozvoljeno pretjecati. Iznimke su kvar vozila ili mjesta gdje se isti zbog konfiguracije terena privremeno odvaja od trase staze (uski most, potok). U tom slučaju je dovoljno samo dalje slijediti oznake.

 

 

PRIJAVE:

Prijave traju od 5. Kolovoza do 22. rujna. Prijave je moguće izvršiti putem online obrazca na web stranici www.ticket2go.hr ili putem drugih načina koje će organizator objaviti na www.panamura.com i Facebook stranicama događaja.

Prilikom prijave je obavezno navesti osobne podatke koje organizator može koristiti u svrhu organizacije i nisu dostupne trećim osobama. Nakon prijave, istu je moguće prenijeti na drugu osobu najkasnije 5 dana prije starta.

Nakon uspješne prijave (I zaprimljene uplate ili kupljene karte) potrebno je izvršiti registraciju na mjestu starta i to dan prije starta u Nedelišću od 17 do 19 sati I na dan starta na startno ciljnom prostoru od 8 sati do najkasnije pola sata prije starta natjecanja.

Prijavu nakon postupka registracije isto nije moguće prenositi na druge osobe.

Uplaćene startnine se ne vraćaju.

Prijavom i registracijom natjecatelji prihvaćaju uvjete natjecanja I daju privolu da se fotografije nastale od strane službenih fotografa organizacije mogu koristiti od strane organizatora za promotivne svrhe u neograničenom razdoblju. Iste se neće prenositi na treće osobe bez osobnog odobrenja.

 

PAKET NATJECATELJSKI:

Elektronskičip za mjerenje vremena-povratni.

Startni broj sa vezicama

Označena ruta na trasi

Volonteri na križanjima

Piće na zonama okrjepe (FEED zone)

Jelo nakon cilja za sve učesnike i pratnju.

HGSS osiguranje duž staze

Hitna pomoć u pripravnosti

Osiguranje učesnika od nezgode na utrci kod osiguravajućeg društva

Objava rezultata odmah po završetku utrke

Poklon paket / darovi sponzora

Naljepnica za sve koji završe utrku, tzv. “finisher sticker”

Svaki učesnik koji uredno plati kotizaciju dobiva poklon paket. Ista se podiže prilikom registracije na mjestu starta u navedenom vremenu za registraciju. Neregistrirani i zakašnjeli učesnici, a koji su platili startninu, mogu podići poklon paket najkasnije do kraja utrke, bez obzira natjecali se ili ne.

KATEGORIJE NATJECANJA:

Natjecanje je pojedinačno, nema parova niti ekipa. Natjecatelji su podijeljeni u E-bike  i MTB kategorije. E-bike kategorija je dodatno podjeljena na jednu  mušku i jednu žensku kategoriju. MTB kategorije imaju 3 muške i jednu jedinstvenu žensku kategoriju. Muške kategorije su do 35, od 35 do 50 i stariji od 50 godina.

BICIKLI:

E-BIKE kategorija se vozi na vlastitim E-biciklima ili na 15 raspoloživih E-bicikala za najam. Dozvoljeni su E-MTB ili E-trekking bicikli veličine kotača 26“, 27,5“ i 29“ (opcija 28“ za trekking). Sve druge vrste E-bicikala nisu dozvoljene (gradski, sklopivi). Jednaki uvjeti vrijede i u MTB kategoriji, ali bez baterijske pripomoći.

Korištenje unajmljenih E-bicikala se dodatno naplaćuje. Bicikl se unajmljuje i plaća prilikom prijave na utrku zajedno sa startninom. Prednost odabira veličine bicikala ima onaj koji se prije pojavi na mjestu najma na dan utrke. Rezervacije se ne primaju. Dozvoljena je upotreba samo jedne baterije. Nije dozvoljena zamjena baterije u FEED zonama. Bicikli za najam se podižu najkasnije na dan utrke, sat prije starta. Kod preuzimanja E-bicikla natjecatelj prihvaća uvjete korištenja bicikla postavljene od iznajmljivača i snosi odgovornost za iste.

Natjecatelji su dužni nastupiti sa tehnički ispravnim biciklom. Servisna služba je na raspolaganju na startnom mjestu. Uz stazu i na kontrolama nema servisa. Bicikle koji se pokvare tijekom utrke, zajedno sa natjecateljem zbrinjava „metla“ servis nakon prolaska posljednjeg natjecatelja.

OPREMA:

Svaki natjecatelj je dužan imati rezervnu zračnicu i pumpu, potreban alat i dovoljan broj PVC boca-bidona. Obavezna je upotreba zaštitne kacige.

 

MJERENJE VREMENA:

Mjerenje vremena se vrši povratnim elektronskim čipovima – vraćaju se organizatoru nakon završetka utrke. Isti moraju biti pričvrščeni na bilo koji dio bicikla tijekom cijele utrke.

Mjerenje vremena započinje odmah prilikom starta prolaskom kroz barijeru. Na stazi su postavljena još dva mjerna mjesta kojima je obavezno proći. Ona su vezana uz FEED zone – okrepne postaje. Prvo mjerno mjesto je „izlazno-ulazno“. Obaveznim prolazom kroz mjernu barijeru na 1. FEED zonu, prestaje teći mjerenje vremena, a radi mogućnosti kraćeg odmora, razgledvanja okoline sa vidikovca i kvalitetne okrijepe. Ponovnim „ulaskom“ na stazu, mjerenje se nastavlja dalje. Druga mjerna barijera je isto uz FEED zonu, ali je prolazna. Mjerenje vremena i dalje teće, pa je i okrijepa brža. Mjerenje vremena prestaje prolaskom kroz ciljnu barijeru na samom ciljnom prostoru u Nedelišću.

Pobjednik je onaj koji ima najkraće vrijeme vožnje izmjereno elektronski. To znači da ne mora biti pobjednik onaj koji apsolutno prvi prođe ciljem. Rezultati se objavljuju elektronski na displayu u realnom vremenu.

START UTRKE:

Okupljanje sudionika i registracija prijavljenih se vrši u Nedelišću ispred dvorane Gimnastičkog centra ATON. Adresa lokacije je ulica Josipa Marčeca 25, 40305 Nedelišće.

Startni blok je postavljen na parkiralištu ispred Gimnastičkog centra „Aton“.

Start je u 10 sati.

Startne pozicije se otvaraju 30 minuta prije starta utrke. Na startnu poziciju treba pristupiti najkasnije 10 minuta prije starta, a radi provjere bicikala i opreme. Organizator zadržava pravo formiranja poretka u startnom bloku. Natjecatelji su dužni formirati se prema redu ulaska u startni blok. Start zakašnjelih je moguć najviše 15 minuta nakon znaka starta i početka mjerenja vremena isto uz prethodnu provjeru. Poslije 15 minuta slijedi diskvalifikacija.

PONAŠANJE NA STAZI:

Nije dozvoljeno kretanje po stazi van označane rute. Natjecatelji su dužni voziti oprezno, u skladu sa svojom fizičkom spremom I mogućnostima. Sporiji sudionici utrke trebaju propuštati brže od sebe čim prije to dozvoljava konfiguracija terena.

Bilo koja fizička pomoć drugih osoba (guranje, šlepanje,…) tijekom natjecanja nije dozvoljena. Natjecatelji se moraju pridržavati  fair play pravila ponašanja I obraćati pažnju prema drugim učesnicima.

Dodavanje ili uzimanje hrane, pića, odjeće ili rezervnih dijelova se dozvoljava I izvan mjesta okrepe FEED zone.

Nije dozvoljeno uništavanje putokaza i oznaka.

Najstrože se zabranjuje bacanje otpadaka duž staze tijekom utrke i cijelog vremena trajanja događaja.

 

PROPISI UTRKE:

Rekreativna utrka se izvodi pod nadzorom i po pravilima Hrvatskog biciklističkog saveza.

Sudačko tijelo HBS je uz vršitelja mjerenja jedino mjerodavno za rezultate.

Eventualni prigovori se podnose sucu, a prema uvjetima HBS-a.

 

NAGRADE: dodjeljuju se za prva 3 natjecatelja iz svake kategorije. Ukupno ima 6 kategorija za nagrade. Nagrade su pehari i robne nagrade lokalnih proizvođača,